Меню Затваряне
Производство на плат от вискоза

 

За разлика от памука, за който се знае и говори много, вискозата е един от материалите, за чиито история и произход не знаем толкова. Днес познатата ни вискоза е разработена за пръв път през 1884, от френския изследовател Гилер де Шардон. По-голяма популярност добива през началото на 20ти век, когато масово започва да се използва в производството на дрехи и бельо. Добър пример за това са Хавайските ризи, изработвани през 1930-1950, които са били изцяло от вискоза.

Вискозата е естествена материя, добиваща се по химичен начин. Произвеждаща се на базата на целулоза (дървесина), но с допълнителна обработка. Стърготините от бамбукови дървета се смесват до получаване на гъста течност, наречена целулоза ксантан. След продължително варене и сушене, се получава тънкото влакно вискоза.

Добита от дървените стърготини, които сами по себе си са с растителен произход, трябва да отбележим, че вискозата може да бъде наречена най-естествената синтетика.

Благодарение на съвременните технологии, използвани в производството, хората, които не са специалисти, по-трудно я различават от коприната, памука и лена. Заради блясъка и гладката си повърхност, вискозата е наричана „изкуствената коприна.“

Свойствата  на вискозата много приличат на естествените материи, като в по-голямата си част се доближават до тези на памука. Мека и приятна на допир материя, която се слави и с редица други предимства:

 • Антиалергичност

  • Материята не предизвиква кожни раздразнения

 • Пропускливост

  • Дишаща материя, с която тялото не получава запарващия ефект, с който се свързват синтетичните материи.

 • Поглъщаща способност

  • Свойството да поглъща влага, познато още и при памукът

 • Антистатично

  • Не натрупва статично електричество

 • Регулиране на температурата

  • Дрехите, произведени от вискоза, през зимата топлят, а през лятото не задържат топлина

 • Устойчива на оцветяване

  • Не избледнява и запазва цвета си за дълго време

 • Гладка и мека

  • Изключително нежно усещане при допир с кожата

Какво прави вискозата по икономически и екологично ефективна?

От икономическа и екологична гледна точка, вискозата е много по-изгодна за производство. По-малко средства се влагат в нея, сравнявайки я с посяването, отглеждането и направата на памука на плат (влакна за производство на дрехи).

Растежът и отглеждането на памук е проблем в световен мащаб, тъй като представлява 2.6% от общия разход на вода – 53.0% от памука се отглежда с напояване. 99.3% се отглежда с химически торове. За производството нa един килограм памук – достатъчен за една тениска и джинси, са необходими 10 000 литра вода. Освен това, памукът изисква и много повече физически труд . Заради крехкостта на растението, употребата на механизирана техника е силно нежелателна. Използванео на машини за събирането и обработката би могло да увреди цялостта на растението, затова целия процес се извършва на ръка.

За разлика от памука, вискозата изразходва много по-малко природен ресурс, не се нуждае от толкова физически труд и не отнема толкова време.

Бамбуковото дърво – материалът, от който се произвежда вискозата – е бързо растящо растение, позволяващо по-скоростното възстаноявяване на използваните ресурси. За разлика от повечето дървесни растителни видове, които увеличават органичната си маса с 3% до 5% на година, бамбукът (тревист вид) складира атмосферния въглероден диоксид изключително ефективно, увеличавайки с до 30% годишно биомасата си. От друга страна, свойството на бамбука да задържа големи количества вода в стеблото си означава и по-малко разход за напояване.

 

Имайки всичко това предвид, не е чудно, че вискозните тъкани добиват все по-голяма популярност в промишлеността. Те биват използвани в редица сектори – производството на завеси, килими, покривки за легла, дори и за изработка на автомобилни гуми, благодарение на тяхната висока издържливост и еластичност. Хладната копринена текстура на вискозата е много приятна на допир, което я прави предпочитан вид плат в широката сфера на масовото производство на дрехи.

 

Posted in Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
Вашата количка