Меню Затваряне

Цветотерапия за духа и ума
Цветотерапия за здраво тяло
Безопасност и противопоказания при хромотерапия
Всички знаем, че светлината се състои от цветове. Наред с тях, обаче, светлината се състои от химически и емоционални елементи, тъй като излъчва топлина, електричество и магнетизъм. По този начин, светлината, заедно с компонентите на цвета, може да се използва за лечение на ума, тялото и духа. В това се състои основният принцип на хромотерапията или цветотерапията.

Цветът е просто светлина, разделена на различни дължини на вълните, които вибрират с различна скорост и различна честота. Това, което виждаме като цвят, се дължи на различните им възможности да абсорбират и отразяват енергията. Обектите, които поглъщат всички дължини на вълните и не ги отразяват, са черни на цвят. Тези, които отразяват всички дължини на вълните са бели. Всички, които се намират между черното и бялото са останалите цветове.

Голяма част от схващанията за въздействието на цветовете върху организма се основават на aюрведичната, египетската, китайската и гръцката медицина.

Според Аюрведа, древна форма на медицина в Индия, всеки човек съдържа пет елемента на вселената, които присъстват в определени пропорции, уникални за всеки индивид. Когато тези елементи са извън равновесие, аюрведическата медицина използва цветотерапията за възстановяване на този баланс.

В Източната медицина е застъпена концепцията за чакрите. Тялото има седем основни енергийни центрове, намиращи се в местата на всяка от основните жлези във вътрешна секреция и те се означават с понятието чакри. Всяка чакра е отзивчива към различен цвят. Всяка чакра тонизира и поддържа конкретни органи и отговаря на специфично състояние на съзнанието, личностни типове и ендокринни секрети:

Червено – коренна чакра;
Оранжево – сакрална чакра;
Зелено – сърдечна чакра;
Жълто – чакра на слънчеви сплит;
Синьо – гърлена чакра;
Индиго – чакра на третото око;
Виолетово – коронна чакра.
Древните египтяни и древните гърци са използвали цветни минерали, камъни и кристали, мехлеми, както и багрила, като средства за предпазване от болести. Честа практика е била да се боядисват стените на лечебните светилища в различни цветове и нюанси.

Цветът е просто форма на видимата светлина и на електромагнитната енергия. Всички основни цветове отразени в дъгата носят свои собствени, уникални лечебни свойства. Дори само по себе си, слънцето е прекрасен лечител. Доказано е, че липсата на слънчева светлина допринася за депресия при някои хора.

Терапевт, обучен в областта на хромотерапията прилага светлина и цвят с помощта на инструменти, визуализация или вербално въздействие, с цел балансиране на енергията в тялото, било то на физическо, емоционално, духовно или умствено ниво.

Сред инструментите, които се използват в хромотерапията са свещи, лампи, камъни, кристали и стъклени призми, цветни материи, лазери, лечебни цветни бани.

Днес, терапевтичните свойства на светлината и цветовете се изучават в много болници и изследователски центрове по целия свят. Резултатите до момента показват, че пълният спектър от ултравиолетови, цветни и лазерни светлини може да има терапевтична стойност за редица условия, като хронична болка, депресия, сезонни афективни разстройства и имунни разстройства. Хромотерапията се използва още за повлияване на настроението за регулиране на вътрешния биологичен часовник (циркадния ритъм).

Хромотерапия за духа и ума

Според някои автори, хромотерапията може да се използва за повишаване на съзнанието и духа. Така, както някои цветове в облеклото може да помогнат, за да бъдат „акцентирани” цвета на очите или косата, така цветовете могат да стимулират чувства и емоции. Oбръщали ли сте внимание на цветовете в гардероба си напоследък? А знаете ли, че носенето на грешен цвят може да Ви накара да се чувствате апатично и без настроение?

Червен цвят

В хромотерапията, червеното и розовото се наричат „ Великите Енергетици”. Червеният цвят носи топлина, енергия и стимулиране. Подходящ е при уморени и пасивни хора. Смята се, че това е цветът на страстта, сексуалността и войната! Повишава самоувереността, смелостта, енергията, волята, решителността, бързината, мъжествеността, независимостта, физическата сила, сексуално привличане и потентност.

Човек, който изпитва отвращение и непоносимост към червения цвят може да бъде свръх активен, твърде импулсивен, избухлив, агресивен и егоцентричен. Може да символизира дълбоко скрити страхове и отхвърляне на собствената си самоувереност.

По същия начин, червено стъкло или червена боя, използвани в помещението, може да се използват за предизвикване на възбуда и ентусиазъм.

Розов цвят

Лекува скръб и тъга. Възстановява младостта. Символизира мекота и нежност, романтика, грижовност, детство, женственост, приятелство.

Хорат, които предпочитат розовия цвят са с мек характер, невинност, нежност и младежки дух. Обикновено са изключително мили хора.

Жълт цвят

Жълтият цвят помага за събуждане на умственото вдъхновение, подпомага умствената функция и самоконтрол и има обогатяващо въздействие върху интелекта, като цяло. Насърчава по-голяма яснота на мисълта, повишаване на информираността, стимулиране на интереса и любопитството.

Стимулира слънчевия сплит или психическия център. Активира и одобрява депресирани и меланхолични хора. Дава жажда за живот.

Жълтото е цветът на търговията, пътуванията, знанието и магията. Сила за живот, жизненост, промяна, прогрес, комуникация, търговия, бодрост, учение, знание. Хората, които предпочитат жълтия цвят са енергични, бодри, любопитни, гъвкави, практични. Обичат пътуването и комуникацията. Говорят и пишат добре.

Най-лесният начин да се възползвате от ползите на този цвят е, винаги, когато почувствате нужда от прилив на творческа енергия, да излезете навън в слънчевите дни.

Човек, който изпитва непоносимост към жълтият цвят може да бъде емоционално разочарован и огорчен.

Оранжев цвят

Оранжевият цвят е свързан със сакралната чакра. Символизира късмет и богатство, чар, доброта, успех, изобилие, постигане на бизнес-цели, успехи в съдебни дела.

Оранжевият цвят има освобождаващо действие върху ума и облекчаване на репресии (смята се, че това е една от причините, поради която бутоните „купи” в онлайн магазините са в този цвят).

Тъй като, оранжевото представлява смес от червено и жълто, то се предполага, че съчетава физическата енергия с умствена мъдрост. Счита се, че е най-добрият емоционален стимулант, който премахва задръжките и проправя път на независимото социално поведение. Поради тази причина, оранжевите аксесоари може да са чудесно допълнение, когато отивате на парти. Носенето на дрехи с наситен оранжев цвят е особено подходящо, когато искате да излезете и да направите нещо дръзко и смело.

Хората, които предпочитат оранжево са топли, общителни, динамични и независими хора, които се посвещават изцяло, на това, което вършат.

Човек, който изпитва непоносимост към оранжево може да потиска сексуални чувства или изпитва други трудности с изпитване на наслада от живота. Може да проявява прекалено материалистично отношение.

Син цвят

Синият цвят е свързан с гърлената чакра, която често се определя като „енергиен център” и „най-големият център в тялото”, тъй като това е основният център за изразяване и комуникация чрез словото.

Синият цвят символизира божествеността на морето, истината и мъдростта. Носи мир и спокойствие, мъдрост, справедливост, търпение, лоялност, чест, искреност, женственост, защита по време на сън. Тъмносиният цвят е по-меланхоличен.

Хората, които предпочитат синия цвят са верни и лоялни, дават спокойствие и практическа помощ, имат чувство за ред, логика и рационално мислене.

Действа успокояващо на нервната система и е идеален за проблеми със съня. Успокояващите сини лъчи (да не се бъркат с грубата, синя светлина от компютърни екрани или светещи уреди) може да донесат спокойствие и мир при човек, който е развълнуван, притеснен или е постоянно в нервно състояние.

Лесен начин за използване на успокояващият ефект на синьото е, от време на време, да отделите време, в което да лежите по гръб и да гледате нагоре, към синьото небе.

Зелен цвят

Зеленият цвят е цветът на природата и Земята. Той е баланс и хармония по същество. Притежава успокояващо влияние върху ума и тялото. Стимулира вътрешния мир.

Символизира плодородието, растежа, възстановяването, подмладяването, лечението, реколтата, благоденствието, хармонията, баланса, надеждата и мира. Противодейства на алчност и завист.

Хората, които предпочитат зеления цвят са спокойни, хармонични, имат интерес към природата, обичат децата и животните. Стремят се към безопасен дом и спокоен семеен живот. Изпитват неприязън към конфликти.

Хората, които не харесват зеления цвят може да са по-заинтересовани от независимост и самостоятелно развитие, отколкото топлината на семейния живот.

Виолетов цвят

Някои експерти смятат, че виолетовият цвят представлява храна за клетките в главния мозък, отговорни за пречистване на мислите и чувствата, както и за получаване на вдъхновение. Виолетовият цвят е в състояние да подобри артистичният талант и креативността. Леонардо да Винчи е обявявал, че силата на медитацията може да бъде десетократно повишена, ако медитирането се извършва под нежните лъчи на виолетовия цвят, откриван в църковните прозорци.

Хората, които предпочитат виолетовият цвят са меки, чувствителни хора, а нерядко се отличават с паранормални способности.

Хората, които не харесват виолетовия цвят може да имат много сериозно отношение към живота, трудно се отдават на мечти и фантазии. Може да имат склонност да отхвърлят всичко, което е свързано с известна неестественост нереалност.

От полза ще е да държите под ръка очила с виолетово оцветени стъкла за моментите, в които се нуждаете от креативност и художествено вдъхновение.

Сив цвят

Символизира негативните влияния. Хората, които предпочитат сивия цвят може да са неутрални, безразлични, неизразителни, депресирани и апатични. Не желаят да се показват и да имат задължения. Може да бъдат изискани и тактични.

Хромотерапия за здраво тяло

Хромотерапия използва цветовете за изцеление на тялото, основавайки се на техните електрически и отоплителни свойства. Някои цветове действат охлаждащо и успокояват нервите (тъмновиолетово, индиго и други), докато други действат възбуждащо или загряват кръвта (тъмночервено, червено-оранжево).

Червен и розов цвят

Червеният цвят се използва за стимулиране и увеличаване на действието на артериалната кръв. Смята се, че червеното и розовото помагат за отпускане на мускулите и насърчават клетъчния растеж.

Червеното тонизира сърцето и кръвообращението, натрупва се в кръвта и повишава ниското кръвно налягане. Енергизира всички органи свързани със сетивата слух, вкус, мирис, зрение, допир. Увеличава сексуалното желание и активност. Стимулира овулацията и менструацията. Подходящо е за анемия и условия свързани с кръв.

Червеният цвят стимулира кореновата чакра, в основата на гръбначния стълб, което води до повишена секреция на адреналин от надбъбречните жлези.

Розовото помага за активиране и детоксикацията на кръвта. Той действа и като средство за почистване и укрепване на кръвоносните съдове.

Терапия с червен и розов цвят са показани за настинки, застой или латентни състояния. Такива като пневмония, артрит, анемия, като стимулант на черния дроб и повишаване на енергията.

Вещества, които са червени, като лют червен пипер, червен кедър, мускус, балсам на Перу, карамфил, се използват за стимулиране на кислорода в кръвта. Според някои източници, светлинна терапия с червена светлинна е помогнала на пациентите да се възстановят от паралитично състояние.

За да се възползвате от лечебните свойства на червеното и розовото може да поставите лампа с червена светлина точно до леглото си вечер.

Жълт цвят

Той е отличен цвят при нервни състояния и заболявания, както и при заболявания локализирани в областта на слънчевия сплит. Може да се използва при различни състояния и заболявания на стомаха, черния дроб и червата. Способства за възстановяване на съединителната тъкан и помага на кожата да се възстанови от наранявания и белези. Типични заболявания, лекувани с жълт цвят са запек, газове, чернодробни проблеми, диабет, екзема и нервно изтощение. Ускорява храносмилането, усвояването и отделянето на ненужните вещества. Съхраняването на питейната вода в жълта бутилка е известно средство за подпомагане на лечението на тежък запек.

Жълтите вещества, като сангвинария, сена и други са лаксативи и пургативи, които са с жълт или жълто-червен цвят.

Оранжев цвят

Стимулира белите дробове, дишането и храносмилането. Повишава активността на щитовидната жлеза. Освобождава мускулни схващания и спазми. Повишава количеството на кърмата.

Физиологично, оранжевият цвят е от полза при възпаление на бъбреците, камъни в жлъчката, менструални спазми, епилепсия, влажна кашлица и всички условия на синусите.

Зелен цвят

Зеленият цвят се счита за универсален. Той се намира по средата на цветния спектър и поради това, се смята, че притежава способността да действа на физическо и духовно ниво. Това го прави подходящ цвят при голям брой състояния и заболявания.

Винаги, когато се съмнявате, зеленото е добър избор и ще Ви помогне да отпуснете нервите, мускулите и мислите си. Той не оказва нито релаксиращо, нито стягащо действие, а регулира. В по-практичен смисъл, зеленото влияе на кръвното налягане и всички условия на сърцето, като стабилизира кръвното налягане, премахва главоболието, регулира нервната дейност и действа тонизиращо при грип и настинка. Стимулира хормона на растежа и действа подмладяващо. Почиства организма от микроби, бактерии и гнилостни материали. Хармонизира храносмилането, стомаха, черния дроб и жлъчката. Оказва лечебен ефект върху бъбреците. Повишава имунитета. Изгражда мускулите, костите и тъканите.

Лесен начин да се възползвате от зеленият цвят е да поставите зелени растения в дома и офиса си.

Син цвят

Синият цвят притежава охлаждащи, стягащи и електрически свойства. Освен това, синият цвят се посочва като един от най-добрите антисептици. Потиска възпалението (включително ревматично възпаление), висока температура, високо кръвно налягане, спира кървенето, облекчава главоболието, облекчава сърбежа, успокоява силни емоции като гняв, агресия или истерия.

Синият цвят е свързан с гърлената чакра, която често се определя като „енергиен център” и „най-големият център в тялото”, тъй като това е основният център за изразяване и комуникация чрез словото. Може да се използва за всеки вид нарушение, свързано с речта, комуникацията или гърлото.

Зеленият чай, всъщност е смесица от сини и жълти цветове и е известен със своите антиоксиданти и стягащи свойства, които способстват за повишаване на имунитета.

Терапия със светлосин цвят е от полза при лечение на ишиас, а дори и сложен случай на белодробен кръвоизлив.

Синьо и бяло, използвани заедно, в хромотерапията помагат за лекуване на ревматизъм и нервност, където конвенционалните лечения не са постигнали успех.

Индиго

Индигото се свързва с чакрата на третото око и контролира епифизната жлеза. Може да бъде от голяма полза в борбата с болести на очите и ушите.

Виолетов цвят

Виолетовият цвят е последният, който може да бъде видян, преди светлината да премине в ултравиолетовия спектър. Това е цветът на трансформацията. Носи сън, успокоява умствено и емоционално напрежение. Намалява сексуалната активност, понижава чувствителността към болка. Помага за детоксикация.

Този цвят е подходящ за неврози, заболявания на скалпа, ишиас, хемороиди, ревматизъм, менингит, мозъчно сътресение, мускулни крампи и епилепсия.

Сините и виолетови цветове притежават охлаждащи и електрически свойства. Лекарства като беладона, самакитка, напръстник, мораво рогче и т.н се използват за лечение на делириум, диария и подобряване на диурезата, които настъпват в резултат на „прегряване” поради възпалителните процеси в организма.

Най-подходящите цветове, при лечение на конкретни части на тялото са:

Мозък и нерви: използват се успокояващи нервите цветове като синьо, виолетово и индиго;

Шия и гръден кош: използва се кобалтово синьо, поради свойствата му да затопля и охлажда;

Храносмилателни нарушения: червено и жълто се използват за стимулиране на храносмилателните сокове, а синьо и виолетово за стимулиране на слюнчената секреция.

Нарушения на долните крайници – подходящи са топли цветове като оранжево и оранжево-червено.

Безопасност и противопоказания при хромотерапия

Освен че, могат да лекуват, цветовете могат да имат и негативни влияния!

Например, ако нервите са превъзбудени, чувствате се раздразнителни или имате сърцебиене, повишена температура, възпаление и невралгия, не трябва да се използват жълти или оранжево-червеникави тонове.

Син цвят, индиго и виолетово трябва да се избягват в случаи на парализа, подагра, ревматизъм или измръзване, тъй като, тези цветове действат охлаждащо.

Никога не бива да се използва червен цвят за терапия на ракови заболявания, тъй като този цвят стимулира растежа на клетките!

В заключение, цветотерапията или хромотерапията е една от най-древните лечебни терапии. Когато се използва правилно, тя може да помогне за правилно насочване на слънчевата енергия и да засили естествените лечебни способности на тялото и не само да лекува заболявания, но и да ги предотврати!

Posted in Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
Вашата количка